Poznáte slovenskú umeleckú scénu? Ak nie tak sme pre Vás pripravili krátky rozhovor s reprezentantmi. Každý mesiac iný umelec. Ako prvého sme sa spýtali akademického maliara Andreja Smoláka 5 otázok, a on na to s radosťou odpovedal.

 

Čím ste chceli byť v detstve?

Chcel som byť všelikým, šoférom kamiónu, čašníkom, elektrikárom a nevedel som, že môžem byť aj maliarom. To sa u nás nenosilo.  Ani nechyrovať, že by človek mal byť umelcom a z toho aj žiť.

Odkiaľ čerpáte inšpirácie?

Inšpiráciu čerpám zo života a prostredia, v ktorom sa pohybujem. Z krásnej prírody,  všade plno krásnych ľudí a plno pekných žien a dievčat.

Aký je Váš názor na slovenskú umeleckú scénu?

Na slovenskej umeleckej scéne pôsobí veľa dobrých výtvarných umelcov. Myslím si, že mnohých z nich môžeme právom zaradiť medzi európsku špičku.

Váš názor na rámovanie Vašich diel?

Ja svoje obrazy rámujem do kvalitných a drahých rámov. Nechcem nútiť mojich klientov, aby išli s obrazom do ramárstva a sami vyberali rám. Myslím si, že autor obrazu najlepšie vie aký rám si jeho dielo zaslúži.

Aká bola najzvláštnejšia prosba pri Vašej tvorbe na zákazku?

Dostal som objednávku na päť portrétov na jednom plátne o rozmere 100 x 80 cm. Namaľoval som celú rodinu. Zvláštne na tom bolo to, že plátno i portréty museli byť v lososovej farbe. Na tretí krát som nakoniec manželke objednávateľa ulahodil.